Raktárról, azonnal szállítunk! A hétköznap 11 óráig leadott rendeléseket a GLS másnap kiszállítja. GLS CsomagPontra történő szállítás már 899 Ft-tól!   Szállítási információk

EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD

Maximális Zsírégetés HIIT edzésekkel

2018.11.18 12:29
Maximális Zsírégetés HIIT edzésekkel

Ha elhatároztad, hogy szeretnéd végre formába hozni magad, megszabadulnál pár fölös kilótól, nyilván arra vágysz, hogy az eredmény minél gyorsabban látható legyen. Erra a célra kifejezetten alkalmas az ún. HIIT (High Intensity Interval Training) - intervall edzés, amely segít megszabadulni a hasi zsírtól, serkenti az anyagcserét és erősíti az izmokat is.

 

Mi is az az intervall edzés?

Az intervall megnevezés az intervallum szóból származik, melynek szakasz a jelentése. Ez az edzéstípus ezen az elven alapul, vagyis tervszerűen változó szakaszokra bontja az edzést, terhelési és pihenőidőkre, ahol a pihenés mindig aktív pihenést jelent. Ez azt takarja, hogy a mozgást nem hagyjuk abba teljesen erre az időintervallumra, csak kisebb intenzitással folytatjuk tovább a következő terhelésig.

Fontos az aktív pihenési szakasz. Lényeges szempont, hogy a terhelési szakasz nem lehet hosszabb a pihenőidőnél. Sőt, minél intenzívebb az edzés, és minél jobban igénybe veszi a szervezeted, annál hosszabb pihenőidőkre van szükség. Amikor a pulzusod visszaállt egy alacsonyabb szintre, következhet az újabb terhelési szakasz.

Mielőtt belekezdenél az edzésbe, fontos, hogy meghatározd, pontosan mi is a célod az edzéssel, jelenleg milyen fizikai állapotban vagy, továbbá nem árt, ha beruházol egy pulzusmérő karórába. Ha már évek óta nem sportoltál semmit, nem ajánlott az intervall edzéssel indítanod, mert túlságosan megterhelő lesz a szervezeted számára. Kezdj valamilyen könnyebb kardióval - mondjuk kocogással, kerékpározással -, és csak néhány hét múlva térj át az intervallra. Hat-nyolc hét valószínűleg elegendő lesz ahhoz, hogy felkészítsd a szervezeted a fokozottabb igénybevételre.

Ne csak intervall edzésből álljon a program! Ha célod a túlsúlytól való megszabadulás és az erőnléted növelése, akkor szintén jó, ha más jellegű mozgásokat is végzel. Amennyiben heti négy alkalom edzést tervezel be, abból kettő legyen intervall, a másik kettő pedig valamilyen más jellegű - például kocogás, jóga, pilates, túrázás. Így egyfelől nem lesz annyira megerőltető, másrészt változatos lesz az edzésterv. Mindkettőt szem előtt kell tartanod, hogy a mozgás életed részévé váljon, és ne blicceld el az eltervezett sportprogramokat.

 

 

Ezért működik az intervall edzés:

 

1.    Fokozott zsírégetés

 

A kardió edzés ezen válfajával jóval több kalóriát égethetsz el, mint monoton kerékpározással vagy kocogással. Míg utóbbinál a kalóriák csak az edzés időtartama alatt égnek, addig a jóval megerőltetőbb intervall edzés akár órákkal az sportolást követően is pörgeti az anyagcsere-folyamatokat, égeti a kalóriákat.

 

2.    Több izom, erősebb kalóriaégetés

 

Az intervallum edzés természetesen nem csupán a zsírégetést segíti elő, de az izmokat is erősíti. Mivel a nagyobb izomtömeg több kalóriát éget el, így minél szálkásabb vagy, annál több energiát használ fel a szervezeted. Vagyis amellett, hogy formásabb lábakra és alakra teszel szert, még a bevitt kalóriákat is gyorsabban hasznosítja majd a tested.

 

3.    Időt spórolhatsz!

 

 Az intervall edzés nagy előnye még, hogy időt is spórolhatsz vele. Intenzitásának köszönhetően nem szükséges egy-egy alkalommal 50-60 percet fordítanod a sportolásra, elegendő 20-30 perc is. Azt azonban tartsd szem előtt, hogy hetente legfeljebb három alkalommal végezz intervallum edzést, a többi legyen hagyományos kardió. Ez egyfelől azért fontos, hogy ne legyen annyira megerőltető az edzésterved, másfelől azért, hogy változatos legyen a program - így kisebb az esélyed, hogy ráunsz a sportra.

 

 

Edzésed akkor lesz hatékony, ha ÉLETMÓDVÁLTÁSSAL társul:

 

• Pihent vagy, eleget és jól alszol éjjel

 

• Kellő mennyiségű folyadékot juttatsz szervezetedbe (napi 2,5-3 l tiszta vizet)

 

• Odafigyelsz a táplálkozásodra (jó minőségű, lassan felszívódó szénhidrátokat, elegendő mennyiségű fehérjét és értékes zsírokat fogyasztasz) https://www.vitalife24.hu/premium-feherjek-tejsavo-feherje-vegan-protein-novenyi-feherje-kazein

 

• Célszerű nagy hangsúlyt fektetni a vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek kielégítő bevitelére is, mert verejtékezés közben nem csak vizet veszítünk, hanem ásványi anyagokat és vitaminokat is https://www.vitalife24.hu/teljesitmenyfokozok-zsiregetok-izuletvedok-edzes-fitness-alakformalas-fogyas-testsulycsokkentes

 

• A szakaszos edzés természetes módon segíti a HGH (növekedési hormon) termelődését. Minél magasabb a növekedési hormon szintje, annál egészségesebbek és erősebbek vagyunk és minél tovább termeli a szervezetünk, annál tovább tart az erő. Ezért az edzés előtti 2 órában már ne fogyassz cukrot, mert azzal a növekedési hormontermelést leállítod. Kerüld a cukrot, különösen a fruktózt – ez a legfontosabb. Felejtsd el a sportitalokat, melyek tele vannak fruktózzal és kukoricasziruppal, ezzel ugyanis teljesen elvész ennek az edzésformának a lényege.

Helyettes válassz izotóniás hatású kókuszvizeket:

https://www.vitalife24.hu/izotonias-hatasu-kokuszviz-termeszet-sportitala