Foxpost csomagautomata szállítási díj akár 990 Ft, ingyenes szállítás 17.990 Ft felett.     Szállítási információk

EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD

Xenoösztrogének, mit tehetünk túl sok ösztrogén esetén?

2019.07.11 10:13
Xenoösztrogének, mit tehetünk túl sok ösztrogén esetén?

A nyugati világban civilizációs betegségnek is számító ösztrogéndominancia állítólag a nők 80%-át érinti. Ilyenkor túl sok ösztrogén kering a női testben, mely igazán fel tudja borítani a hormonegyensúlyt. Megannyi kellemetlen és komoly nőgyógyászati probléma (pl. endometriózis, mióma, PCOS, IR, meddőség) melegágya lehet az ösztrogén túlsúly.

A probléma legfőbb okozója nem a saját szervezetünk, hanem azok a környezetünkben található anyagok, melyek a test saját ösztrogénjére hasonlítanak és a testünkbe kerülve ennek megfelelően is viselkednek.  Xenoösztrogéneknek hívjuk őket, a xeno-, azaz „idegen” előtag miatt. A xenoösztrogének az ösztrogénekhez hasonlóan működnek, csak sokkal erősebbek.

Az ösztrogéndominancia tünetei:

Fáradékonyság, vizesedés, puffadás, relatíve több zsírlerakódás a combokon, csípőn és a mellen, makacs túlsúly, cellulitisz, alacsony libidó, erős és/vagy fájdalmas menstruáció, álmatlanság, éjszakai izzadás, hangulatváltozások, PCOS, PMS, migrén, pánikroham, depresszió, hajhullás, epehólyag-betegségek, pajzsmirigyproblémák, endometriózis, fájdalmas mell, mellciszta, mióma és a rák minden hormonfüggő változata.

Egy nő hormonháztartása sokkal érzékenyebben reagál a xenoösztrogénekre, mint egy férfié, ezért fontosabb is náluk az ösztrogén és progeszteron közti kényes egyensúly. Gondoljunk csak bele a minden hónapban lejátszódó dinamikus, ugyanakkor törékeny peteérési folyamatra, a beágyazásra való felkészülésre, a fogantatásra, majd egy kívánt terhesség fenntartására…mennyi hormon igyekszik működtetni ezt a csodálatos folyamatot.

A 40 feletti nők ráadásul még sebezhetőbbek, hiszen a progeszteron mennyisége is ekkoriban kezd csökkenni, pedig ez a hormon tudná egyensúlyban tartani az ösztrogént. Normális esetben a testünk által termelt ösztrogén mennyisége is csökken és ezzel nem is lenne probléma. De a kívülről érkező extra ösztrogén felborítja az egyensúlyt, ráadásul a xenoösztrogének erősebbek, mint a saját ösztrogének, tehát még jobban megzavarják az egyensúlyt és nehezebb őket lebontani és kiválasztani.

Ösztrogéndominancia esetén arra kell törekednünk, hogy a xenoösztrogének bevitelének mennyiségét ne növeljük tovább, illetve progeszteron krémek használatával és étrenddel az ösztrogéntúlsúlyt csökkentsük és szüntessük meg. A progeszteronkrémek kiválasztásánál ezért fontos tényező, hogy csak természetes összetevőjű, tartósítószermentes terméket válasszunk, különben éppen azokat az anyagokat juttatjuk a szervezetünkbe, amitől meg szeretnénk szabadulni.

A következő vegyületek mindegyike nagyon agresszív xenoösztrogénként viselkednek a szervezetben, kerüld el azokat a krémeket (és ez nem csak a progeszteron krémekre vonatkozik, hanem a mindennapi kozmetikumainkra is), melyeknek összetevői között ezeket látod:

  • Methylparaben (metilparabén)
  • Ethylparaben (etilparabén)
  • Propylparaben (propilparabén)

Ezek olcsó tartósítószerek, melyeket előszeretettel alkalmaznak krémek gyártásánál. Testünk kiválóan alkalmas arra, hogy saját felesleges ösztrogénjét kiválassza, arra azonban nem, hogy a xenoösztrogének hatalmas többletét feldolgozza, ezektől nehéz megszabadulni. Ha testünk nem tudja kiválasztani, akkor a zsírsejtekben tárolja el!!!

Megfelelő tápanyagokkal segíthetünk szervezetünkben az ösztrogénfelesleg lebontásában és kiválasztásában. Fogyasszunk olyan élelmiszereket, melyek elősegítik ezt a folyamatot és egészítsük ki hatékony étrendkiegészítőkkel, valamint természetes progeszteronkrémmel.

Hogyan étkezzünk túl sok ösztrogén esetén?

  • Együnk rengeteg friss, zöld leveles zöldséget (brokkoli, káposztafélék, retek, rukkola, kelbimbó) és mikrozöldet (a kis leveles hajtásokban koncentráltabban vannak jelen a tápanyagok)
  • Együnk sok rostot, amely hozzájárul az egészséges bélflórához (hagyjuk el a finomított liszteket és válasszuk helyette a magasabb rosttartalommal bíró hajdinalisztet, kókuszlisztet, de nagyon jó az útifű maghéj, zabpehely is)
  • Ellenőrzött, akár biogazdálkodásból származó húsok és halak szerepeljenek étrendünkben
  • Fogyasszunk növényi italokat tej helyett
  • Figyeljünk oda az alkoholra! (Az alkohol növelheti az ösztrogénszintet, ráadásul pluszmunkát jelent a májnak, miközben éppen a májra van szükségünk a használt ösztrogén lebontásához is)
  • Kávé helyett próbáljuk ki a Maca smoothie-t, energikusak lehetünk koffein nélkül is. (A női hormonháztartás szempontjából a maca szuperétel, hormonkiegyensúlyozó hatású)
  • Érdemes naponta frissen facsart citromos vagy grapefruitos vizet inni (hagyjuk el az üdítőitalokat, még a mesterséges édesítőszereket tartalmazókat is)

Ha ezekre odafigyelünk és megfelelően táplálkozunk, napi szinten olyan kozmetikumokat használunk, melyek természetesek, akkor megelőzhetjük a xenoösztrogének felhalmozódását a szervezetben. Minden, amit belélegzünk és bőrünkre kenünk tápláléknak számít! Csak azt kenjük magunkra, amit meg is ennénk!

Mikrozöldek

Női hormonegyensúlyt támogató termékek