A termék szimbiotikum, mert a probiotikumok mellett a jótékony baktérium törzsek szaporodásához és eredményesebb megtapadásához, valamint a bélfal kolonizációjához elengedhetetlen prebiotikus rostot is tartalmaz.
- gyomorsavnak ellenálló cellulóz kapszulában
- 20 milliárd jótékony baktérium kapszulánként
- Felhasznált jótékony törzsek: Lactobacillus plantarum, Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium lactis, Lactobacillus rhamnosus, Bifidobacterium longum
Adagolás: Napi 1 kapszula szedése ajánlott. A probiotikumot reggel étkezés előtt min. 0,5 órával vagy este étkezés után 1-1,5 órával célszerű bevenni bő folyadékkal.
A hisztamin érzékenység egyre több embert érint Magyarországon is. Abban az esetben beszélhetünk hisztamin intoleranciáról, ha a szervezet a szokásostól eltérő módon reagál a hisztamin szint növekedésére, túlérzékenységi reakció alakul ki, allergiaszerű tünetek jelentkezhetnek. Legtöbbször a stressz, magas hisztamin tartalmú élelmiszerek, italok fogyasztása vagy a hisztamin lebontásáért felelős DAO (diamino-oxidáz) enzim működését gátló élelmiszer komponensek, gyógyszerek indítják el a negatív folyamatot.
Hisztamin intoleranciában nem mindegy, hogy milyen jótékony baktériumtörzzsel igyekszünk bélflóránkat táplálni, a legtöbb gyártó ugyanis olyan termékeket kínál, amelyek hisztamin-, illetve tiramin termelő tulajdonságuknál fogva fokozhatják a szervezet hisztamin szintjét és jelentősen ronthatják az erre érzékenyek életminőségét.
Hisztamin intoleranciáról
A hisztamin érzékenységnek változatos tünetei lehetnek, széles skálán mozgó kellemetlenségek sorozata, melyek külsőleg és belsőleg is megmutatkozhatnak.
- Bőrön jelentkező tünetek: arcbőr kipirulása, vöröses foltok, kiütések, bőrviszketés
- Légúti tünetek: tüsszögés, orrfolyás, fulladás, nehézlégzés, köhögés
- Emésztőrendszeri panaszok: hasfájás, hasi görcsök, hasmenés, puffadás, hányinger, hányás
- Szív- és érrendszert érintő problémák: heves szívdobogás érzés, vérnyomás ingadozás, migrénes fejfájás, hőhullámok, fokozott izzadás
A tünetek kialakításában a hisztamin gyulladáskeltő hatása, a belek, erek falában és kis légutakban található simaizomzat hisztamin okozta összehúzódásai, görcsei vesznek részt, ez mellett az erek áteresztő képességének fokozásával elősegíti a szöveti ödémát is, így duzzanat jön létre. Hisztamin intolerancia esetén rendkívül fontos a hisztamin diéta szerinti táplálkozás, azaz a magas hisztamin tartalmú élelmiszerek, italok fogyasztásának mellőzése, valamint a hisztamin egyensúly megteremtésében szerepet játszó mikrobiom folyamatos támogatása.
Mikrobiom támogatás meglévő hisztamin intolerancia esetén
A hisztamin érzékenyek étrendjének az egyik legsarkallatosabb pontja a bélflóra táplálása. Jól tudjuk, hogy számukra az egyébként értékes és tápláló fermentált élelmiszerek nem jöhetnek szóba, mivel az erjesztett, mikroorganizusok által feldolgozott élelmiszerek, italok magas hisztamin tartalommal rendelkezhetnek, amelyek fokozhatják az intoleranciából adódó tüneteket és súlyosbíthatják a rosszulléteket.
Mivel és hogyan tápláljuk, védjük és regeneráljuk a mikrobiomunkat, ha hisztamin intoleranciában szenvedünk?
- Rostok fogyasztása: az egészséges emberek számára is ajánlott a napi 30-40 gramm rost elfogyasztása, ez hisztamin érzékenyeknél még nagyobb szerepet kap és az ajánlott mennyiség dupláját is elfogyaszthatják, hiszen az élelmiszer rostok biztosítják a jótékony törzsek szaporodását, fennmaradását, megújulását a bélrendszerben
- Probiotikumok, szimbiotikumok (pre- és probiotikum tartalmú termékek) fogyasztása
- Hisztamin diéta szerinti zöldség és gyümölcs fogyasztás (a bennük található természetes rosttartalom miatt)
Komoly gondban vannak a hisztamin érzékenyek, ha probiotikus kúrával szeretnék mikrobiomjuk egészségét támogatni
Jól tudjuk, hogy időnként valóban szükség van a mikrobiom faji sokféleségének növelésére, a jótékony törzsek táplálására, hiszen az őket károsító tényezők napi szinte hatnak ránk. A gyermekkorunkban kialakult bélflóra diverzitása idős korra akár 95%-al is csökkenhet a káros környezeti faktorok miatt.
Azt is tudjuk, hogy az egészséges mikrobiom közvetlenül képes pozitívan befolyásolni az idegrendszert, az immunrendszert, az emésztést és felszívódást, a hormonháztartást vagy éppen a vércukorszintünket, valamint gátolni a gyulladásokat, az ételtintolerancia és Lyukas bélből eredő károsodásokat és a túlérzékenységi reakciókat nevezzük egyszerűen allergiás tüneteknek őket és igen hatással van a szervezet hisztamin lebontására, hisztamin egyensúlyának fenntartására is.
Miért állítjuk, hogy komoly gondban vannak a “hisztaminosok”? A magyar, de akár a nemzetközi piacról is elmondható, hogy 90%-ban olyan probiotikumokat kínálnak a gyártók, melyek leginkább hisztamin-, illetve tiramin termelő tulajdonságuknál fogva fokozhatják a szervezet hisztamin szintjét és jelentősen ronthatják a betegek életminőségét. Sok esetben sem az orvos sem a beteg nem ismeri fel a hirtelen fellépő rosszullétek valódi okát, amit a nem körültekintően kiválasztott probiotikumok is okozhatnak.
⊗Hisztamin- és tiramin termelő baktériumok (azon probiotikumok, melyek az alábbi törzseket tartalmazzák kerülendők hisztamin intolerancia esetén)
- Lactobacillus casei
- Lactobacillus Bulgaricus
- Streptococcus thermophilus
- Lactobacillus delbrueckii
- Lactobacillus helveticus
⊕Hisztamin intolerancia, valamint tiramin érzékenység esetén is javasolt probiotikumok
- Bifidobacterium infantis
- Lactobacillus gasseri
- Bifidobacterium breve
- Bifidobacterium bifidum
- Lactobacillus salivarius
- Lactobacillus rhamnosus (GG) – Segítheti az hízósejtek stabilizálását és csökkentheti a hisztamin receptorok érzékenységét, miközben gyulladásgátló hatást fejt ki
- Bifidobacterium longum – hisztamin degradáló probiotikum. Elősegítheti az étkezés utáni gyulladásos reakció csökkentését és megakadályozhatja vagy javíthatja a bél hiperpermeabilitását („szivárgó bél szindróma”)
- Bifidobacterium lactis – Elősegítheti a hisztamin és a tiramin lebontását
- Lactobacillus plantarum – Segítheti a biogén aminok lebontását. Javítja az anyagcserét, segít megelőzni és megszüntetni a hasi puffadást, fontos szerepet tölt be a kóros mikroorganizmusok kordában tartásában. Rendkívül sokoldalú probiotikus baktérium, mely nemcsak a bélflóra fontos alkotórésze, hanem a hüvelyben is megtalálható. Egészségünk valódi őre, gátolja a baktériumok, gombák, vírusok, illetve paraziták megtelepedését a vastagbélben, szedése javasolt bélrendszeri- és húgyúti gyulladások csillapítására. A hüvely nyálkahártyáján is képes meggátolni a gombás és bakteriális fertőzéseket, beleértve a Candida fertőzést is.
Egy hatékony alternatíva: HistaminBalance Plus szimbiotikum
A HistaminBalance Plus készítmény egy hiánypótló termék a magyar étrend-kiegészítő piacon is, hiszen kifejezetten olyan jótékony baktériumokat tartalmaz, melyek nem csupán nem rendelkeznek hisztamin termelő tulajdonsággal, de elősegíthetik a szervezet hisztaminjának lebontását, degradációját, azaz egy egészségesebb hisztamin egyensúly létrejöttét is.
- A termékben található 5 féle törzs fogyasztása tiramin szint növekedéssel sem jár, így a hisztamin intoleranciával küzdők mellett a tiramin érzékenyek, migrénes fejfájással küzdők, valamint D-laktát érzékenységben szenvedők is fogyaszthatják.
- A termék szimbiotikum, a bifidobaktériumok és laktobacillusok mellett kíméletes glükomannán rostanyagot is tartalmaz
- Kapszulánként kimagasló 20 milliárdnyi jótékony baktérium
- Az amerikai DuPont cég FloraFit® törzseit felhasználva került kifejlesztésre termékünk, mely elnevezés szabadalmaztatott, klinikailag tesztelt jótékony törzseket jelöl és különlegességük, hogy 1 évig is megőrzik adott csíraszámukat szobahőmérsékleten
- Dupla védelem a hatékonyságért annak érdekében, hogy a baktériumok valóban ott tudják kifejteni hatásukat, ahol szükség van rájuk: a felhasznált törzsek gyomorsaválló tulajdonsággal bírnak, ezen kívül a VEGAN gyomorsav-ellenálló kapszula is védelmet nyújt a baktériumoknak a gyomorban és patkóbélben található kedvezőtlen viszonyokkal szemben