A pre/pro/postbiotikumokról:
A prebiotikum olyan természetes összetevő, amelyre a gyomor-bélrendszer felső szakaszában található emésztőenzimek nem hatnak és változatlan formában jutnak el a vastagbélig, ahol serkenthetik a kedvező hatású baktériumok, az úgynevezett probiotikumok szaporodását. A prebiotikumokat Marcel Roberfroid (a belgiumi Emeritus Université Catholique de LOUVAIN professzora) fedezte fel és nevezte el 1995-ben. Funkcionális élelmiszerek összetevőjeként a probiotikumokhoz hasonlóan átmenetet képeznek az élelmiszerek és a gyógyszerek között.
A probiotikumok olyan táplálékkiegészítők, melyek az emberi szervezet szempontjából jótékony baktériumokat tartalmaznak. A tejsavbaktériumokat már régóta használják az egészségiparban, mivel képesek átalakítani a cukrokat (a laktózt is) és más szénhidrátokat tejsavvá. A probiotikus baktériumkultúrák a természetes bélflóra helyreállítását segíthetik. A bélflóra helyreállítása különösen fontos feladat az immunrendszer megfelelő működése miatt, ugyanis az immunrendszer kb 70%-a a bélben található.
A postbiotikumok a jótékony baktériumtörzsek, illetve prebiotikumok szétesése, metabolizációja során keletkezett melléktermékek (metabiotikumok), melyek lehetséges jótékony hatásaira a legkülönbözőbb területeken mutatnak rá a legkorszerűbb orvosi kutatások.
A bélflóra egyensúlyának helyreállítása leghatékonyabban a pre- és probiotikumokat kiegészítve, a metabiotikumok segítségével lehetséges. A metabiotikumok a bélbaktériumok anyagcseréjének melléktermékei, amelyek számunkra vitaminokat, zsírsavakat, hormonokat biztosítanak. Jótékonyan hatnak a mikroflóra növekedésére és fejlődésére, kiegyensúlyozva annak összetételét.
Étrendünkben posztbiotikumokat (metabiotikumokat) erjesztett/fermentált élelmiszerek fogyasztásával vihetünk be pl. kimchi, savanyú káposzta, miso, kefir.
A Biotikum hatóanyagai:
- Lactobacillus Plantarum (Prob.) 20 mg, 10 Milliárd CFU
- Lactobacillus Gasseri (Prob.) 20 mg, 4 Milliárd CFU
- Lactobacillus Rhamnosus (Prob., Postb.) 20 mg, 10 Milliárd CFU
- Lactobacillus Paracasei (Prob.) 20 mg, 8 Milliárd CFU
- Inulin (Preb.) 100 mg
- Almaecet extraktum (Postb.) 100 mg
- Perui kovaföld 100 mg
Hatásai:
Baktériumellenes, nehézfémek kivezetése, bélflóra helyreállítáása
A flakon 30 db, 380 mg beltartalmú bélben oldódó DR kapszulát tartalmaz, melynek a normál kapszulánál 4x hatékonyabb a felszívódása.
Ajánlott fogyasztás
Reggel étkezés előtt, este étkezés után 20 perccel ajánlott bevétele bő vízzel. Napi adag: 1-2 x 1 kapszula.
Összetevők:
Lactobacillus Plantarum
Segítheti a biogén aminok lebontását. Javítja az anyagcserét, segít megelőzni és megszüntetni a hasi puffadást, fontos szerepet tölt be a kóros mikroorganizmusok kordában tartásában.
Rendkívül sokoldalú probiotikus baktérium, mely nemcsak a bélflóra fontos alkotórésze, hanem a hüvelyben is megtalálható. Egészségünk valódi őre, gátolja a baktériumok, gombák, vírusok, illetve paraziták megtelepedését a vastagbélben, szedése javasolt bélrendszeri- és húgyúti gyulladások csillapítására. A hüvely nyálkahártyáján is képes meggátolni a gombás és bakteriális fertőzéseket, beleértve a Candida fertőzést is.
Lactobacillus Gasseri
Sok probiotikumhoz hasonlóan a Lactobacillus Gasseri is tejsavtermelő baktérium, ami hasznossá teszi a gyomor-bél traktus egészséges működésének támogatását, mivel a tejsav értékes védelmet nyújt a gyomor nyálkahártyájának és a bélrendszer nyálkahártyájának. Ennek a sokoldalú, mikroszkopikus szövetségesnek az egészségmegerősítő tevékenységei azonban messze túlmutatnak az emésztés támogatásán, és sokan úgy találják, hogy értékes kiegészítője lehet az egészséges táplálkozásnak és a fizikai erőnlét és a testsúlykontroll edzésprogramjának.
A Lactobacillus Gasseri „fitness probiotikumként” szerzett hírnevet, mert segít a szervezetnek támogatni a leptint, egy hormont, amely döntő szerepet játszik az energia-anyagcserében és a zsírraktározásban. A leptint gyakran "telítettség hormonnak" nevezik, mert segít az éhség és a teltségérzet szabályozásában, fékezve az étvágyat, miközben fokozza az anyagcserét. A szervezet leptinszintje általában csökken a fogyás során, lelassítja az anyagcserét az energiatakarékosság érdekében, ami az egyik oka annak, hogy oly sok fogyókúrázó küzd azért, hogy hosszú távon megőrizze edzettségét – ez a hírhedt „jojó-effektus”.
Lactobacillus Rhamnosus
A probiotikus baktériumok a gyomor-bél traktustól és a húgyhólyag egészségétől az immunrendszer működéséig, sőt az érzelmi jólétig mindenre hatással vannak. A Lactobacillus rhamnosus törzsnek széles körű előnyei vannak, és különösen népszerű a gyomor-bél traktus egészségének védelmében utazás közben.
Hasznos segítség hasmenés, rotavírus vagy egyéb emésztőrendszeri problémánál. Hatékonyan alkalmazható Irritábilis bél szindróma, urogenitális traktus fertőzései, ekcéma, légúti fertőzések esetén is. Allergia és hisztaminintolerancia esetén segítheti az hízósejtek stabilizálását és csökkentheti a hisztamin receptorok érzékenységét, miközben gyulladásgátló hatást fejt ki.
Hasznosnak bizonyult az Asperger-szindróma megjelenésének lehetőségének csökkentésében is. Ellensúlyozhatja a gyomorban létrejövő Helicobacter pylori túlsúlyt gátolva ezzel számos a baktérium túlműködéséhez köthető problémát, mint például a gyomorfekély, a gyomorhurut vagy éppen a savas reflux okozta bántalmak.
Lactobacillus Paracasei
Kulcsfontosságú az emésztési funkcióhoz, az immunrendszer fokozásához és az energiaszintekhez is. Segíthet a fertőzések elleni küzdelemben, enyhítheti az allergiákat, megakadályozza a gyomor nyálkahártya elváltozásait és gátolja a zsírszövet felhalmozódását.
Az Inulin természetes rosttartalma, valamint az Almaecet alkotói hozzájárulnak a bélbaktériumok megfelelő szaporodásához, kolóniák képződéséhez.
Perui kovaföld tartalma többek között megkötheti és kivezetheti a szervezetből a baktériumokat, nehézfémeket.
A felhasználási javaslatban megadott mennyiséget ne lépje túl! A termék nem helyettesíti a vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A termék gyermekek elől, gondosan elzárva tartandó!
Felhívás: Az étrendkiegészítők a hazánkban is érvényben levő európai uniós szabályozás szerint olyan élelmiszerek, amelyek a hagyományos étrend kiegészítését szolgálják, és koncentrált formában tartalmaznak tápanyagokat vagy egyéb táplálkozási vagy élettani hatással rendelkező anyagokat, egyenként vagy kombináltan. E termékek a hivatalos állásfoglalásnak megfelelően nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, s nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem megelőzésére.