A máj támogatása a mai világban elengedhetetlen, hiszen kemikáliák sokasága vesz minket körül, táplálkozásunkban nagy szerepet játszanak az import termékek és mozgásszegény életmódot folytatunk. Amíg tudatosan odafigyelünk étrendünkre, kellő figyelmet fordítunk a stressz csökkentésére és eleget pihenünk, addig szervezetünk is hatékonyan méregtelenít. Azonban felgyorsult életünkben az emberek többségénél az egyik vagy másik feltétel biztosan hiányzik.
A különféle bőrproblémák, fejfájás, szédülés, hormonális egyensúlytalanságok, emésztési problémák, lepedékes nyelv, allergiák megjelenése szervezetünk túlterheltségét mutatja és jelezhetik a máj gyengülését is.
Figyelmeztetés
- Hosszú távú, nagyon intenzív használata világosíthatja a bőrt.
- Az ajánlott napi mennyiséget ne lépd túl. Használat előtt a bőrt érdemes megtisztítani (lemosni) az esetleg rajta maradt testápolók vagy olajak maradványaitól, melyek a felszívódást gátolhatják.
- A készítményt tartsd gyermekektől elzárva, száraz, hűvös, sötét helyen.
- Laktáció és terhesség alatt alkalmazása nem javasolt.
- Ha bármely termékösszetevőre allergiás, túlérzékeny vagy, ne használd a terméket!
- A glutation krém alkalmazásakor ügyelj rá, hogy szembe és nyálkahártyára ne kerüljön.
Megjegyzés
A WTN Glutation krém redukált formájú glutationt tartalmaz, ami rendkívül jó biológiai hasznosulást eredményez. Kellemetlen "mellékhatása" viszont, hogy enyhén erjedt illatot kölcsönöz a terméknek. Ez csak kezdetben érezhető, a bőrről ( a máj területére kenve) gyorsan elillan és nem hagy nyomot rajta.
Miért fontos a GLUTATION?
Csökkent glutation szint minden egyes krónikus megbetegedés esélyét megnövelheti, sőt a rosszindulatú elváltozások folyamának is kedvezhet. Például egy este folyamán, amikor hosszabb ideig nem fogyasztunk ételt (vagy böjtölés hatására) is már jelentősen csökkenhet a szervezet glutation szintje. Az alkoholfogyasztás, nehézfém terheltség, méreganyagok és gyógyszerek fogyasztása is jelentősen feléli ezt a létfontosságú anyagot.
Az optimális glutation szinthez nélkülözhetetlen egyes aminosavak jelenléte (L-glutamát, L-cisztein), mangán, magnézium, C és E- vitamin, kén és még számos komponens. Ezen anyagok hiányában, a glutation metabolizmus számos helyen megakadhat, és akkor még nem is említettük pl. a genetikai tényezőket, a pszichés terheket, a környezeti toxinokat vagy a stresszhatást, amiknek nap, mint nap ki vagyunk téve.
A sejtek glutation tartalma az életkor előrehaladtával folyamatosan csökken. Az egyoldalú, fehérjében szegény táplálkozás, a tartósan fennálló emésztési problémák, a szigorú fogyókúra, böjt vagy éhezés a sejtek glutation szintjének gyors csökkenéséhez vezet.
A keresztesvirágú zöldségekben, így a káposztafélékben, a brokkoliban, avokádóban, spárgában, a húsok közül különösen a nyers marhahúsban és a marhamájban van jelentősebb mennyiségű glutation. Hőkezelés hatására minden élelem jelentősen veszít a glutation tartalmából. A glutation termeléshez a szervezetnek a fehérjékben található aminosavakra van szüksége, melyek a pl., tojásban, belsőségekben találhatóak meg nagyobb mennyiségben. A C-vitaminban, E-vitaminban, béta-karotinban és szelénben gazdag táplálkozás a szervezet egészséges szabad gyök-antioxidáns egyensúlyának megőrzésén keresztül is támogatja a glutation szint fenntartását.
Két konkrét, nagyon gyakori előfordulású példán is tudjuk szemléltetni a károsodott glutation metabolizmust, vagyis azokat az állapotokat, ahol a glutation pótlása kiemelkedően fontos lehet:
- Pajzsmirigy alulműködés,
- MTHFR mutáció (a folsav hasznosításának a zavara), aminek ellensúlyozása kismamák esetében kiemelt fontosságú. Ez a rendellenesség a kutatások* szerint Magyarország populációjának több mint 50%-át érintheti.
A táplálkozás révén a szervezetbe kerülő tápanyagok, fehérjék, zsírok, szénhidrátok feldolgozásában, az A-vitamin, a D-vitamin és a vas tárolásában, bizonyos hormonok lebontásában a májnak kulcsszerepe van. A májfunkciók csökkenése ezért fokozhatja a
- a cukorbetegség,
- a magas koleszterinszint,
- a különböző emésztési problémák,
- az ételallergiák,
- a hormonháztartási zavarok kialakulásának esélyét is.