Pajzs alakú, fűszeres levelei pikáns ízt kölcsönöznek a salátáknak, enyhén csípős ízűek, nagyon finom. Virágának íze a retekre emlékeztet, melyet főként sajtokkal fogyasztanak, a virágbimbókat és magokat pedig ecetes-sós lében lehet tartósítani és salátákhoz felhasználni.
A biokertészetekben sokoldalúan hasznosítják, más növényekkel társítva védi azokat a levéltetvektől, elűzi a káposztalepkéket, hangyákat. Magjait áprilistól lehet vetni.
A virágban található mustárolaj, illóolaj, kálium és C-vitamin is. Nyersen például azért is érdemes fogyasztani, mert nagyon jó C-vitamin- és vasforrás, tehát vérszegénység esetén rendszeresen lehet csemegézni belőle.
Leginkább azonban fertőtlenítőként és antibiotikumként használják. Több mint 40 bakteriális törzzsel képes felvenni a harcot. Magjában például olyan antibiotikum található, amely a légzőszervet megtámadó baktériumokat úgy teszi hatástalanná, hogy közben nem teszi tönkre a bélflórát.
A bakteriális fertőzések kezdeti szakaszában kifejezetten érdemes alkalmazni. A különböző szervek – vese, női nemi szervek, prosztata, húgyhólyag – gyulladásait is hatékonyan gyógyítja. Viszont nemcsak a baktériumokkal, hanem a gombákkal és a vírusokkal szemben is bizonyította már gyógyító erejét.
Mit jelent, hogy kezeletlen a mag?
A kiskerti felhasználásra szánt vetőmagok között sok a csávázott. Ez azt jelenti, hogy a magokat rovarölő, gombaölő vagy más növényvédő szerekkel vonták be. A talajba kerülve szennyezi a talajt és a vizeket, pusztítja az élővilágot, megmérgezhetik például a kertedben a méheket, pillangókat, földigilisztákat vagy közvetve a madarakat is, de egyesek felszívódnak a növény szöveteibe, így a vegyszermaradványok a szervezetedbe is bekerülhetnek.
Az általunk forgalmazott magok kezeletlenek (csávázatlanok), garantáltan vegyszermentesek, így biztonsággal fogyaszthatod a friss és vitamindús növényi hajtásokat.