Kevés olyan hatékony magot ismerünk, melynek annyi pozitív hatása van szervezetünkre, mint az útifű maghéjnak. Napjainkban a mozgásszegény életmód és a sok ülőmunka mellett vesztünkre gyorsan elérhető energiákat keresünk. Mindennapi "finomságaink" azonban rostokban rendkívül szegények, cukrokban és mesterségesen finomított adalékanyagokban pedig dúskálnak. Hosszú távon fogyasztásuk különböző gyulladásos betegségeket generálnak és az elhízás is ennek köszönhető.
Bélrendszerünk tisztán tartása legalább olyan fontos, mint a máj, a vese, a gyomor kímélése és támogatása.
A vastagbélben nagy mennyiségű baktérium él szimbiózisban a szervezettel. Számos betegség, emésztési panasz kapcsolatba hozható a káros bélbaktériumok elszaporodásával. Ezért a legtöbbet akkor tehetünk a jól működő, egészséges vastagbélért, ha a hasznos baktériumokat (pre-, és probiotikum) támogatjuk, vagyis etetjük.
A legjobb a kiegyensúlyozott táplálkozás, minél több növényi rost fogyasztásával, a rostok ugyanis prebiotikumként működnek. A prebiotikumok olyan természetes élelmiszer-összetevők, amelyek a vastagbélbe jutva a probiotikumokat táplálják, elősegítik a probiotikus törzsek szaporodását és támogatják a kalcium, magnézium, cink, vas felszívódását.
A barna rizs, a hajdina, a zöldségek, a gyümölcsök, az aszalt gyümölcsök és az olajos magvak élelmi rostban gazdagok. Megfelelő folyadékfogyasztás esetén (2-2,5 liter/nap) nagy mennyiségű vizet tudnak felvenni, megpuhulnak, és segítik a béltartalom továbbjutását a vastagbélben.
Kifejezetten székrekedésre, “béltisztításra” ajánlott a folyadék hatására a belekben megduzzadó-zselésedő lenmag, útifűmaghéj és a görögszénamag. Figyeljünk, hogy mindig törjük össze és nagy mennyiségű folyadékkal fogyasszuk ezeket magokat, különben épp az ellenkező hatást érhetünk el.