A spirulina egy mikroalga, amely számos jótékony hatásának köszönhetően a világ egyik legegészségesebb növényeként ismert. A szuperélelmiszerek között is kiemelkedik magas fehérjetartalmával, melynek 65%-a teljes értékű, vagyis megtalálható benne az ember számára létfontosságú valamennyi esszenciális aminosav. Gyönyörű, intenzív kék színét egy természetes, fehérjében gazdag pigmentnek köszönheti, melyet a spirulina kék algából nyernek ki. A kék alga a világ minden táján megtalálható tavakban és tengerekben, vadon nő.
A spirulina egyike a legkoncentráltabb természetes élelmi forrásoknak. Gazdag klorofillban, béta-karotinban és azok együttható faktoraiban, valamint más természetes, fitokémiai anyagokban, illetve GLA esszenciális zsírsavban. A GLA a bőrt és hajat fényessé, puhává és ellenállóvá teszi.
Gyulladáscsökkentőként is működik, magas antioxidáns tartalommal rendelkezik. Vitaminok közül pedig számottevő az A-, B-, C-, D-, E, és K-vitamin tartalma, ásványi anyagok közül nagy mértékben tartalmaz foszfort, vasat, kalciumot, magnéziumot, foszfort, káliumot, nátriumot és mangánt.
A Spirulina 300%-kal több kalciumot tartalmaz, mint a tej, 2300%-kal több vasat, mint a spenót, 3900%-kal több béta-karotint, mint a sárgarépa és 375%-kal több fehérjét, mint a tofu. Növényi fehérjetartalma magasabb, mint 60 százalék.
Előnyösen táplálja a bélflórát, különösen a Lactobacillus and Bifidus baktériumokat, megtisztítja a bélrendszert a benne lévő lerakódásoktól, csökkenti a túlszaporodott, káros E. coli és Candida albicans kellemetlen hatásait. Tanulmányok tucatjai mutatják, hogy amikor a táplálkozást kiegészítették spirulinával, megnövekedett a bélflóra előnyös baktériumainak száma.
Szívvédő hatással is bír, normalizálja a vérnyomást és a koleszterinszintet. Jótékony hatással van az idegrendszerre és agyműködésre is, csökkenti az időskori demencia kialakulásának esélyét.
Mivel teltségérzetet okoz és széndhidráttartalma pedig alacsony, nagyon jól használható diéta alatt, igazi alakbarát superfood.