Felhasználási javaslat:
PIHE-PUHA ZSEMLE RECEPT (3 db 205 g-os)
Hozzávalók:
- 100 g Szafi Reform gluténmentes csökkentett szénhidráttartalmú kenyér és péksütemény lisztkeverék
- 1,5 g Szafi Reform himalája só
- 10 g almaecet
- 15 g Szafi Reform folyékony kókuszolaj
- 1 db M-es tojás
- 100 g víz
- +6 g Szafi Reform paleo kenyér és péksütemény lisztkeverék a gyúráshoz és nyújtáshoz
Sütés előtti kenéshez:
- 1 g Szafi Reform folyékony kókuszolaj
Elkészítés:
Mérjük ki egy edénybe a lisztkeverék kivételével a többi hozzávalót, keverjük el jó alaposan egy kézi habverővel, majd adjuk hozzá a lisztet is, és gyors mozdulatokkal dolgozzuk el a tésztát.
Kissé lágy tésztát kell, hogy kapjunk, ami a pihentetési idő végére lesz megfelelő állagú.
Pihentessük a tésztát 10 percig.
Addig béleljünk ki sütőpapírral egy tepsit és kapcsoljuk be a sütőt 200 fokra. (alsó-felső program)
Ha letelt a pihentetési idő, lisztes felületen gyúrjuk át a tésztát.
Osszuk 3 egyenlő súlyú darabra és szintén lisztes felületen formázzunk belőlük gombócokat, majd nyújtsuk el 9 cm átmérőjű körlapokká.
Rakjuk őket az előkészített tepsire (egymástól távol, mert nagyra fognak nőni) és kenjük le a tetejüket az olajjal.
Sütés:
Előmelegített 200 fokos sütőben (alsó-felső programon) 40 percig süssük.
Sütőből kivéve nagyon kemény, de ahogy hűl, percek alatt bepuhul!!!
Rácson hagyjuk kihűlni.
VIDEÓ RECEPT:
Kenyér hozzávalói (435 g-os kenyérhez, 50%-kal csökkentett CH tartalmú kenyér süthető belőle):
- 200 g Gluténmentes, szénhidrátcsökkentett kenyér lisztkeverék
- 4 g Szafi Reform himalaya só
- 35 g frissen facsart citromlé
- 20 g Szafi Reform folyékony kókuszolaj
- 4 db M-es tojás
- 75 g meleg víz (de nem forró!)
- ízlés szerint szárított fűszerekkel, magokkal, hagymával tovább ízesíthetjük
- kb. + 5 g lisztkeverék a gyúráshoz
Elkészítés:
A tojást, vizet, citromlevet, sót és olajat a robotgép dagasztó spirál szárával dolgozzuk el, majd adjuk hozzá a lisztet és dolgozzuk tovább 1,5-2 percig.
(Természetesen kézzel is dolgozhatunk, de úgy tömörebb, laposabb lesz a kész kenyér).
Pihentessük a tésztát 10 percig. (Kissé ragacsos tésztát kell, hogy kapjunk, ami pihentetés után fog összeállni.)
Majd lisztezett felületen gyúrjuk át, és formázzunk belőle kenyeret.
Kenjük le olajjal a tetejét, majd éles késsel vágjuk be tetszőlegesen.
Előmelegített 200 fokos sütőben, alsó-felső programon 30 percig, majd 180 fokon további 30 percig süssük (légkeverés nélkül!).
5 db zsemle, kifli, bagett formázható a fenti receptből, de úgy a sütési idő 200 fokon 40 percre rövidül.
Rácson hagyjuk kihűlni, majd szeleteljük.