Felhasználási javaslat:
KENYÉR RECEPT (500 g-os kenyérhez)
Hozzávalók:
- 270 g Szafi Free ropogós kérgű hajdinás házikenyér lisztkeverék
- 4 g himalája só (ízlés szerint változhat)
- 40g frissen facsart citromlé
- 300 g langyos víz
Elkészítés:
Keverjük ki egy tálban a vizet, citromlevet és sót, majd adjuk hozzá a lisztet és gyúrjuk jó alaposan össze, aztán dagasszuk kb. 2 percig.
Dagasztás után pihentessük a tésztát 5 percig, majd gyúrjuk át lisztezett (kb. 5 g liszt) felületen úgy, hogy kissé lisztes maradjon a külső felülete.
Kenjük le a kenyér tetejét kb. 1 g kókuszolajjal, ettől szép barna színt kap sütés közben a kenyér, majd recés késsel vágjunk néhány csíkot a tetejébe.
Előmelegített, forró sütőben 200 fokon alsó-felső sütés funkción 65 percig süssük. Rácson hagyjuk kihűlni és csak ezután szeleteljük.
Megjegyzés:
A sütőből kivéve a kenyér kérgét túl keménynek érezhetjük, de pár perc alatt bepuhul, és kellemesen ropogós lesz.
A fenti tésztából 8 db zsemle vagy kifli formázható, így a sütési idő 40 percre rövidül
Sütés után fagyasztható, kiengedés után ismét puha az állaga.
Akik érzékenyek a hajdina ízére (amit egyébként több ezren imádnak ebben a kenyérben, mert nem rossz ízű, csak más, mint egy búzalisztes, sokan kifejezetten imádják), azok ne a citromlé növelésével próbálják elnyomni, hanem fűszerekkel! Használj hozzá zöld fűszereket, aszalt paradicsomot, fokhagymát stb.
FONTOS:
Ha valakinek gyengébb a sütője, és úgy érzi, hogy nem teljesen sült át a kenyér, az a következőképpen járjon el:
1. Semmi esetre se süsse kenyér formában, ennél a kenyérnél nem szabad erős sütőben sem!
2. Semmiféleképpen ne süsse műanyag szilikonos lapon, hanem papírra tegye rá.
3. Ha a fenti 2 pont után is nedvesnek érzitek, akkor dagasztás után miután kezet mostatok, és neki állnátok a kenyér formázásnak, adjatok még hozzá 15 gramm lisztet úgy is gyúrjátok át a kenyér tésztát, majd formázzátok, és így süssétek meg, így már biztos nem lesz nedves a belseje.
Továbbá ajánlom, hogy ne kenyeret, hanem zsemlét, kiflit, esetleg kisebb cipókat formázzatok belőle!


Videórecept:
Házikenyér készítése
Kifli és zsemle készítése
További receptek:
http://www.ehezesmentes-karcsusag-szafival-blog.hu/2016/07/szafi-free-ropogos-kergu-hazikenyer.html