Alkalmazásával csökkenthetjük azon esetek számát, amikor a gluténérzékenyek véletlenül mégis fogyasztanak kis mennyiségű glutént (egy étteremben pl. nem lehetnek 100%-ig biztosak abban, hogy az adott étel gluténmentes -e), ezáltal elkerülhetik a kellemetlen panaszokat.
Ajánlott mennyiség: Napi 1 kapszula étkezés előtt felnőttek számára. A termék szedése NEM helyettesíti a gluténmentes táplálkozást és NEM gyógyítja a gluténérzékenységet. NEM alkalmas a cöliákia (lisztérzékenység) és a búzaallergia kezelésére, illetve megelőzésére sem.
A gluténnel összefüggő betegségeket jelenleg gluténmentes diétával lehet a legjobban kordában tartani. Kifejezetten erre való gyógyszer még nem kapható.
Glutén alapvetően a gabonafélékben fordul elő. A búza gluténtartalma közismert, de a rozs, árpa, tönkölybúza, zab illetve az ilyen gabona eredetű termékek, mint a búzadara, bulgur, kuszkusz, árpagyöngy is tartalmaz glutént.
Úgy tűnhet, hogy a gluténmentes étrend összeállítása egyszerű, hiszen tudjuk melyik gabonában van, illetve nincs glutén. Az élelmiszerek előállításának környezete azonban komoly problémát okoz a gluténmentesség fenntartásában. Számos olyan étel, amely alapvetően gluténmentes lenne, olyan adalékanyagokat tartalmazhat, illetve olyan helyen készülhet, ahol glutén tartalmú élelmiszereket is előállítanak. Sok gluténérzékeny szervezetének már az is gondot okoz, hogyha az étele olyan helyen készült, ahol előtte glutén tartalmú ételt készítettek. Ezt nevezik keresztszennyeződésnek vagy maradvány gluténnek.
Ha nem vagyunk 100%-ban biztosak az étel gluténmentességében, a Swanson Gluten Rid étrend-kiegészítő kapszula segítséget nyújt. Gluténbontó enzimet tartalmaz, amely segít a gluténmentes étrend során elfogyasztott élelmiszerben előforduló maradvány glutén lebontásában.
A kutatók már régóta keresték a megoldást, amely a gluténmentes diétát folytatóknak nyújt segítséget abban az esetben, ha nem 100%-ban biztosak az ételük gluténmentességében. Néhány évvel ezelőtt felfedeztek egy olyan enzimet, amelyet az Aspergillus niger nevű gomba bizonyos törzsei termelnek. Ez az úgynevezett prolil oligopeptidáz (AN-PEP =Tolerase-G) enzim képes azokon a helyeken elbontani a glutén fehérjét, ahogy az emberi szervezet enzimei kudarcot vallanak. Ezt a gluténbontó enzimet tartalmazza a készítmény.
"Ez az anyag nagy változást hozhat el a gluténérzékeny emberek életében, hiszen egy étteremben nem lehetnek 100%-ig biztosak abban, hogy az adott étel gluténmentes-e, azonban az enzim segítségével biztonságban érezhetik magukat" – nyilatkozta Julia König, a svéd Örebro Egyetem munkatársa.
Korábbi tanulmányokból már kiderült, hogy az AN-PEP le tudta bontani a glutént, amikor az egy gyomorba vezetett szondán, folyékony ételként került a szervezetbe. Ez az első kutatás, ahol, már nem folyadék formájában, hanem ételekkel vizsgálták az enzim hatását.
A kísérlet során 18 önmagát gluténérzékenynek valló beteg fogyasztott zabkását, mely glutént tartalmazott. Emellett mindannyian kaptak kis vagy nagy dózisban AN-PEP enzimet, vagy placebot. A kutatók ezután megmérték a glutén szintjét a gyomorban és a vékonybélben is.
Az eredmények szerint kis és nagy dózisban is az AN-PEP lebontotta a glutént a gyomorban és a vékonybél kezdeti részén is. A gyomorban mért glutén szintje mindkét csoportban 85%-kal alacsonyabb volt a placebo csoporthoz képest. "Korábbi tanulmányok szerint még gluténmentes étrendet követve is előfordulhat gluténbevitel (diétahiba)"– magyarázta Dr. König. "Az enzimmel csökkenthetjük azon „balesetek” okozta tüneteket, amikor a betegek véletlenül mégis fogyasztanak egy kis glutént. Nem azt mondjuk, hogy innentől az AN-PEP segítségével ezek a betegek újra élvezhetik majd a pizzák és a tészták ízét, melyek nagy mennyiségben tartalmaznak glutént, azonban kis mennyiség esetén elkerülhetik a kellemetlen panaszokat."
Forrás: eurekalert.org
Összetevők: prolil-endopeptidáz/oligopeptidáz, rizs kivonat, hipromellóz (növényi kapszula), maltodextrin, kálcium-laurát (zsírsavak kalcium sói), szilícium (kovasav).
