EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD

Növessz és egyél minél több mikrozöldet!

2020.08.27 07:23
Növessz és egyél minél több mikrozöldet!

Próbáltál már mikrozöldeket növeszteni? Ezek a növények csak méretükben kicsik, beltartalmukat tekintve óriási vitaminbombák. Változatos módon beilleszthetjük táplálkozásunkba: szórhatjuk salátára, szendvicsre, sült húsra, keverhetjük a körethez színesítőnek. Nem csak egészségesek, hanem rendkívül finomak is és igazán feldobják ételeinket!

A mikrozöldek egészséges, friss és vitamindús növényi hajtások, melyeket könnyedén növeszthetsz ablakpárkányodon, általában már a 12-14. nap után vághatóak.  Ízük koncentrált, karakteres, a kifejlett növényhez nagyon hasonló. Vitaminban rendkívül gazdagok, 40-szer több tápanyagot tartalmaznak, mint maga a kifejlett növény. A napraforgó kissé mogyorós beütésű, ha pedig szereted a csípőset, akkor a mustármagot és a vöröskáposztát ajánljuk. A brokkoli és a retek szintén fűszeresebb, pikánsabb ízvilágú. Ideális választás turmixok, levesek, szendvicsek, pesztók, kencék készítéséhez, de salátákba keverve is kiváló. Növesztésükhöz papír ültetőtálcát és kókuszrostot ajánlunk, ha hosszabb távra tervezel, akkor válaszd a műanyag tálcákat.

RECEPT: Édesburgonya saláta

Az édesburgonya édeskés íze szuper kiegészítője sokfajta zöldségfélének, ezért jól felhasználható salátákhoz is. Süsd meg sütőben (nagyon gyorsan megsül) és dobj össze egy gyors salátát. Villámgyorsan elkészül, finom és laktató éltel. Egy hagymás, fűszeres alaphoz keverjük a zöldségeket, a végén egy tojást is rásüthetünk, majd egy nagy tál mikrozöldre halmozzuk fogyasztás előtt. 

HOZZÁVALÓK (2 személyre)

2 közepes édesburgonya

2 ek olíva olaj

1 közepes fej hagyma

2 kápia vagy egyéb paprika

1 gerezd fokhagyma

2 kanál a kedvenc csípős szószból vagy csemege BBQ szószból

2 tojás

2 nagy marék  vegyes mikrozöld

ÍGY KÉSZÍTSD EL

1. Tegyél fel egy kisebb fazék vizet melegedni. A meghámozott édesburgonyát kockázd fel kb. 3 cm-es kockákra és tedd a forró vízbe. Főzd kb. 5 percig, amíg az édesburgonya kockák megpuhulnak, de nem főnek szét. Ha megfőtt, szűrd le róla vizet.

2. Amíg az édesburgonya fő, csíkozd fel vékonyan a hagymát és kockázd fel a paprikát.

3. Egy nagyobb serpenyőt melegíts fel, tedd bele az olajat, majd az édesburgonya kockákat. Pirítsd az édesburgonyát néhány percig, amíg szépen megbarnul, néha óvatosan átkeverve.

4. 3-4 perc után tedd hozzá a felvágott hagymát, paprikát, a zúzott fokhagymát és közepesen lángon süsd együtt a zöldségeket.

5. Tedd hozzá a kedvenc BBQ szószodat és keverd el a zöldségekkel.

6. Üss a tetejére tojást és a sütő grillje alatt süsd készre a tojásokat.

7. Egy nagy tányérra készíts elő vegyes mikrozöldeket és halmozd a fűszeres burgonyát a tetejére. A tojások tetejére póréhagyma mikrozöldet is tettem és görög joghurttal tálaltam.

8. A maradék fűszeres édesburgonya másnap hidegen vagy felmelegítve is finom.

Recept és Fotó forrása: salatazo.hu