Mindez elvezet minket egy olyan étkezési irányzathoz, amely Magyarországon még kevéssé elterjedt, ám a külföldi gyakorlatban kifejezetten eredményesnek számít. Ez a gyulladáscsökkentő étrend, melynek alapja a nehezen emészthető, a belekben könnyen fermentálódó szénhidrátok kiküszöbölése. A könyv újszerű megközelítése segít eligazodni a helyes alapanyag-választásban, amely nagymértékben javíthatja az új népbetegségekhez: a SIBO-hoz, az IBS-hez és a refluxhoz kapcsolódó emésztési problémákat is.
Az elméleti összefoglalót 65 gondosan összeállított és ínycsiklandó recept követi, amelyeket a szerzők a különböző szénhidrátok - különösen a keményítők - bélrendszerre gyakorolt hatásainak figyelembevételével válogattak össze, emellett természetesen nem tartalmaznak gyulladáskeltő hatású alapanyagokat: glutént, tejet és tejterméket, tojásfehérjét, élesztőt, szóját, kukoricát, napraforgóolajat és hozzáadott cukrot, így a könyv az összetett táplálékallergiában/intoleranciában érintetteknek is óriási segítséget nyújt.
„Napjaink talán legfőbb – vagy mondhatnánk: legégetőbb – problémája a gyulladás: milliók küzdenek gyulladásos állapotokkal, tünetekkel, ám megoldás csak ritkán érkezik. A táplálkozás útvesztőiben ez a mű hiánypótló, a benne lévő receptek nagy segítséget nyújtanak a mindennapokban, a leírások pedig válaszokat adnak a miértekre.”
Dr. Csomai Zita orvos-természetgyógyász