Az árpafű a frissen kihajtott árpa pár napos hajtása, mely nagyon magas klorofill tartalommal bír. A friss hajtásokat begyűjtik, alacsony hőmérsékleten, kíméletesen kiszárítják, és porrá őrlik. Az így kapott árpafű por közkedvelt alapanyaga a különféle üdítőknek, gyümölcsleveknek és gumicukroknak, de étrend-kiegészítőként is találkozhatsz vele por illetve tabletta alakban. Japánban például az utóbbi évek egyik legnépszerűbb itala a friss árpafű lé, az „aojiru”, amit elsősorban az egészségre gyakorolt pozitív hatása miatt fogyasztanak.
Mire jó? Az árpafű por hatása
Számtalan tanulmány született az árpafű por lehetséges előnyeiről, és bár még nincs elegendő klinikai adat, az eddig elvégzett kutatások komoly bizakodásra adnak okot. Egy biztos: az árpafű kiemelkedően magas ásványianyag-tartalma vitathatatlanul a világ egyik legegészségesebb táplálékává teszi ezt az élénkzöld szuperélelmiszert.
Nagy mennyiségben tartalmaz A-, B1-, B2-, B3-, B6-, B12-, C-, E- és K-vitamint, kalciumot, vasat és káliumot, és a magnéziumtartalma is jelentős. Mindezek mellett az árpafű por polifenolokban és flavonoidokban is gazdag. Ezek az antioxidánsok mérsékelhetik az oxidatív stressz káros hatásait, és ellenállóbbá tehetik a szervezetet bizonyos krónikus betegségekkel szemben.
Egy 2013-ban megjelent tanulmány szerint a rendszeres árpafű fogyasztás – a benne lévő oldhatatlan rostoknak köszönhetően – hozzájárulhat az egészséges vércukorszint fenntartásához. A rostok és vitaminok mellett az árpafű szaponarin, gamma-aminovajsav (röviden GABA) és triptofán nevű vegyületeket is tartalmaz, amelyek csökkenthetik a vérnyomást és a koleszterinszintet, és jó hatással lehetnek a szívműködésre.
Sokan nem is gondolnák, hogy az árpafű alacsony kalória-, és magas rosttartalma miatt az anyagcserét is támogatja. Épp emiatt nagy segítség lehet fogyókúra esetén. Egy 2019-ben publikált tanulmány rávilágított, hogy az árpafű lé fogyasztása hozzájárulhat a testsúly illetve a testtömeg-index (BMI) csökkenéséhez.
A pozitív hatások közül talán a legfontosabb az árpafű immunrendszer-erősítő hatása, ami ilyen vitamin-, ásványianyag-, és nyomelemtartalom mellett vitathatatlan.
Ajánlott fogyasztás
Fogyaszd napi 1 púpos teáskanállal kedvenc gyümölcs- vagy zöldséglevedben elkeverve (paradicsom, alma vagy más karkateres ízű gyümölcslé a legjobb), de kiváló smoothie készítéséhez is.
Ha egy igazán vitamindús koktélt szeretnél, készíts zöldségturmixot kelkáposzta, spirulina alga, búzafű és árpafű por kombinálásával. Természetesen a gyümölcsturmixok rajongóinak sem kell lemondaniuk az árpafűről. Keverj el 1-2 teáskanál árpafű port egy bögre növényi tejben. Adj hozzá egy közepes méretű banánt és egy marék áfonyát, és turmixold össze. Ez az azonnal fogyasztható, hűsítő ital kiváló napindító turmix a forró nyári napokon.
Összetevők:100% bio árpafűpor magyar termelőktől
Nem tartalmaz: glutén, szója, laktóz, tej, cukor
Adalékanyagmentes, tiszta termék! Vegán! Folyamatosan ellenőrzött, laborban tesztelt alapanyagokból készült. Tiszta, egyszerű formulák komplex problémákra - magas hatóanyag tartalommal
ℴ Jótékony hatások:lassíthatja az öregedési folyamatokat, erősíti az immunrendszert, szabályozza a vércukor szintet, segítheti bőrünk tisztulását, véd a káros UV sugárzástól, segíthet az egészséges testsúly elérésében
ℴ Átlagos tápérték 100 g termékben:
- energiatartalom: 1141 kJ/275 kcal
- fehérje: 19,8 g
- szénhidrát: 18,1 g, ebből cukrok: 1,9 g
- zsírok: 2,3 g, ebből telített zsírsavak: 0,6 g
- só: <1g
A felhasználási javaslatban megadott mennyiséget ne lépje túl! A termék nem helyettesíti a vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A termék gyermekek elől, gondosan elzárva tartandó!
Felhívás: Az étrendkiegészítők a hazánkban is érvényben levő európai uniós szabályozás szerint olyan élelmiszerek, amelyek a hagyományos étrend kiegészítését szolgálják, és koncentrált formában tartalmaznak tápanyagokat vagy egyéb táplálkozási vagy élettani hatással rendelkező anyagokat, egyenként vagy kombináltan. E termékek a hivatalos állásfoglalásnak megfelelően nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, s nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem megelőzésére.