Kalóriatartalma hasonló a rizshez, de glikémiás indexe alacsonyabb, tehát nem okoz hirtelen vércukorszintingadozást, nem törnek rád falási rohamok, a bevitt szénhidrát energiaforrásként használódik el, zsírraktározás helyett. Támogatja a szénhidrát-, fehérje- és zsíranyagcserét, valamint az idegrendszer megfelelő működésében is hasznos táplálék, ezért fogyókúrában, inzulinrezisztenciában, cukorbetegségben, valamint egészséges táplálkozásban is kiváló alternatíva.
Felhasználható szaftos raguk, egytálételek köreteként, tarhonya helyett, töltelékekben vagy saláták készítéséhez. Ízében semleges, ezért bárhogyan fűszerezhetjük. Zöldfűszerekkel, citrommal a hagyományos török konyha ízeit veszi fel, de nagyon finom tud lenni paradicsomos, paprikás magyaros ízvilággal is. Édes változatban is elkészíthető, remekül harmonizál gyümölcsökkel, aszalványokkal, kókuszkrémmel, joghurttal.
Elkészítése: Felhasználás előtt alaposan mossuk át.
1 bögre bulgurhoz 2 bögre vizet adunk és felforraljuk. 5 perc főzés után 10 percig állni hagyjuk, majd tálaljuk.
Főzhetjük 10-15 percig is, akkor több vizet vesz fel és állaga a tarhonyához fog hasonlítani, ha pedig kásaszerű állagot szeretnénk, akkor egyszerűen csak öntük fel kétszeres mennyiségű forró vízzel és hagyjuk állni 30 percig.