EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD

Frissítő smoothiek IR és cukorbetegség esetén

2019.05.03 13:09
Frissítő smoothiek IR és cukorbetegség esetén

Nyáron a gyümölcsszezon ideje alatt előszeretettel fogyasztunk smoothie-t. Hatásos egészségmegőrző és fogyasztó csodaitalként robbant be a köztudatba, de vigyáznunk kell vele, hogy pozitív hatásait élvezhessük. Mire ügyelj pontosan, főleg, ha inzulinrezisztenciát diagnosztizáltak nálad? Szabad fogyasztaniuk cukorbetegeknek is? Erre derítünk fényt írásunkban.

 

A gyorsan felszívódó szénhidrátok és a fruktóz hirtelen megemeli a vércukorszintet, mely hosszú távon inzulinrezisztencia kialakulásához vezethet. Ezt teszi a gyümölcslé is, főleg, ha a rostot is eltávolítják belőle. A smoothie-k ugyan tartalmaznak rostot, de a turmixolás miatt a szokásosnál kisebb formában, ezért gyorsabban átérnek az emésztőrendszeren, mint egyébként. Emiatt pedig csökkenhet az áldásos hatás.

Mit tehetünk ellene? Cukorbetegként, illetve inzulinrezisztensként sem kell lemondani az ízletes smoothiek fogyasztásáról, de néhány dolgot mindenképp be kell tartani az elkészítés során.

Az egyik legfontosabb,  hogy az alapvetően nagyon gyorsan felszívódó gyümölcsturmixot lassabban felszívódóvá kell tenni, amit el lehet érni azzal, ha tejszínnel, kókusz- vagy mandulatejjel, kókuszkrémmel, esetleg olajos magvakkal, chia maggal, útifűmaghéjjal vagy korpával készítjük el. Hiszen az egészséges zsírok és a fehérje is lassítja a cukor felszívódását. Érdemes azokat a gyümölcsöket előnyben részesíteni, melyek rostban gazdagabbak és kevesebb bennük a szénhidrát. Tehát az erdei gyümölcsök közül bármelyik jó választás lehet.

Semmiképp ne fogyasszuk reggelire, hanem inkább tízórai, uzsonna idejében, belekalkulálva a szénhidráttartalmát a napi mennyiségbe. Reggelire inkább a lassan felszívódó szénhidrátokat érdemes előtérbe helyezni.

 

Az ideális smoothie:

- sok rostot, fehérjét és telítetlen zsírsavakat tartalmaz

- alacsony CH tartalmú gyümölcsökből és zöldségekből áll

- nem tartalmaz extra fruktózt vagy egyéb hozzáadott cukrot, édesítőt

 

Természetes, egészséges smoothie alapokat találsz webshopunkban:

https://www.vitalife24.hu/magok-aszalvanyok-kakaobab-toret