Az inkák aranyaként ismert quinoa számtalan az egészségre jótékony hatással rendelezik. Élelmi rostokban gazdag növény, a legmagasabb fehérjetartalommal bíró álgabona. Könnyen emészthető, elősegíti a normál bélműködést, hosszantartó teltségérzetet biztosít.
Sok értékes vitamint: C-, E-, B-vitaminokat, az öregedésért is felelős szabadgyököket hatástalanító béta-karotint, továbbá olyan ásványi anyagokat tartalmaz mint magnézium, vas, foszfor, cink, kalcium. Teljes értékű növényi fehérjék forrása, minden olyan aminosavat tartalmaz, melyre a szervezetnek szüksége van.
A kiegyensúlyozott, egészségtudatos táplálkozás méltó részét képezheti, ételérzékenyek és speciális diétán élők számára is javasoljuk fogyasztását. Diétázok számára is ideális választás, hiszen nagyon alacsony a kalóriatartalma.
Készíthető belőle kása, de nagyszerűen felhasználható köretként, főételként zöldségekkel, rakott ételekhez rizs helyettesítésére, töltelékekhez vagy akár fasírtokhoz. Ideális választás édes ételekhez is, desszertekhez, süteményekhez. Pattogtatva müzlikhez, salátákhoz is kiváló.
Rizshez hasonlóan készíthető, azonban előzetesen érdemes beáztatni vagy alaposan többször lemosni. Kétszeres mennyiségű vízben, fedő alatt alacsony hőfokon kb. 10-12 perc alatt készrefőzzük.