A kutatások azt mutatják, hogy a gyomorsav termélésének a hatékonysága változhat a korral. Ugyanakkor a jó emésztés a megfelelő gyomorműködés nélkül lehetetlen. A betain hidroklorid támogathatja a gyomor emésztő képességét. A pepszin ahhoz szükséges, hogy a fehérjét emészteni tudjuk, és ebben a gyomorsavval együtt működve képes megfelelően hatni. A sárga tárnics egy olyan gyógynövény, ami javítja az emésztési kapacitást, optimalizálja az emésztőrendszert, és ösztönzi a szervezet emésztő enzim termelését.
Számos nélkülözhetetlen ásvány (kalcium, magnézium, bór, vas, foszfor, cink) megfelelő felszívódásához létfontosságú a gyomor savas közege. Elégtelen savtermelés mellett csökken a B12-vitamin felszívódásához szükséges intrinsic faktor termelése is. A savhiányos, rosszul emésztő gyomorból erjedéses-rothadásos tartalom kerül a vékonybelekbe, aminek következménye tartós irritáció, gyulladás, a bélfal áteresztővé válása.
Napi adag: 1 kapszula fogyasztása étkezésenként, azaz maximum 3 kapszula bevétele.
Betain HCI és Pepsin
A betain HCl a sósav egy formája étrend-kiegészítőként való használata segíti a gyomor saját sósav képződését. Míg az alkalmi emésztési zavar eredményezheti az irritáló savas érzést a nyelőcsőben, addig ennek az irritáció oka jellemzően az, hogy az optimálisnál kevesebb a gyomorsav termelés.
Gyomorsavat a parietális sejtek termelik ennek funkciója, hogy lebontsák az élelmiszert kisebb alkotórészekké. Ezek az összetevők a gyomorból a vékonybélbe mozognak, ahol azokat tovább bontják az emésztőenzimek a vékonybél felső részén. Az egyes tápanyagok (fehérjék, zsírok és szénhidrátok) ezután tudnak felszívódni. Az optimális gyomorsav termelődés csökkentheti a további emésztési folyamat terheit.
Az ideális gyomorsav termelődés elengedhetetlen az egészséges baktériumok egyensúlyának megőrzése érdekében a beleinkben. Először is, a megfelelő mennyiségű savtermelés a gyomorban önmagában is egy védőgát, hogy a gyomor fala biztonságos maradjon. Másodsorban, a nem megfelelő szintű gyomorsav növelné a fennmaradó élelmiszer mennyiségét, ami egyenlőtlenséget okozhatna a normál baktériumflóra növekedésében.
Az egészséges baktérium flóra kulcsfontosságú a megfelelő emésztéshez és az általános egészségi állapothoz.
A kutatások azt igazolták, hogy a szervezet gyomorsav termelési kapacitása a korral előrehaladva csökken. Sőt, a stressz és egyéb környezeti tényezők is befolyásolhatják a megfelelő gyomorsav termelődését. Alkalmi gyomorégés, puffadás, böfögés, rossz közérzet, és a "savas gyomor" elnevezés gyakran ebből ered. Az étel amit eszünk belép a gyomorba a nyelőcsövön keresztül. A nyelőcső és a gyomor találkozásánál egy fiziológiás szűkület létezik, amely alsó nyelőcső záróizomként ismert (lower esophageal sphincter -LES), (vagy cardia). Amikor élelmiszer kerül a gyomorba a LES általában szűkül, hogy megakadályozza a gyomorsav visszacsorgását. A záróizom működésének fő kiváltója az elegendő gyomorsav jelenléte. Ha elegendő gyomorsav termelődik, akkor a LES bezárul.
Egy friss tanulmány felmérte, hogy mi az oka a B-12 vitamin hiány gyakori előfordulásának idős betegeknél. A kutatók 200 személyt vizsgálva arra jutottak, hogy 60-70% -uk nem fér hozzá élelmiszerekből megfelelő mértékű B-12 vitaminhoz. Az étrendi B12 vitamint általában az állati fehérjék tartalmazzák, melyeket nem tudtak lebontani a csökkent mennyiségű gyomorsav miatt. A fehérjéket a gyomorsav és pepszin bontja le a gyomorban. Optimális gyomorsav termelés segíti a B-12 vitamin felszabadulását és felszívódását. A megfelelő felszívódást számtalan más tápanyag is befolyásolhatja amihez fontos a megfelelő gyomorsav és a pepszin szint.
Tárnicsgyökér
A Gentian egy olyan gyógynövény, ami Európában és Ázsiában is előfordul a természetben. Már az ókori rómaiak és görögök is használták széles körben az emésztés támogatására, illetve az indiai ayurvédikus rendszerben is alkalmazzák, amihez a gyógynövény keserű alkotórészét használják fel. A sárga tárnics, mint keserű tonik emésztést serkentő, mivel képes támogatni az emésztő enzimek képződését.
A német FDA – Commision E "Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizinprodukte" jóváhagyta a tárnics emésztést támogató funkcióját.
Irodalom:
- Wright J, Lenard L. Why stomach acid is good for you: natural relief from heartburn, indigestions, reflux & GERD. Lanham, MD: M. Evans & Co.; 2001
- Andres E, Loukili NH, Noel E, others. CMAJ 2004;171:251-9.
- Blumenthal M, Ed. Herbal Medicine: Expanded Commission E Monographs. Newton, MA: Integrative Medicine Communications; 2000.
Mit tehetsz a kellő gyomorsav-termelés érdekében?
- Egyél lassabban, szánj időt a minőségi étkezésre és fókuszálj arra, amit teszel.
- Étkezés során ne (sokat) igyál. Felhígítja a gyomorsavat, és megzavarja az emésztést. A leves sem igazán jó első fogásként.
- Minőségi fehérje-forrásokat fogyassz, de mértékkel, hiszen nehezebben emészthetők.
- Nyugodtan fogyassz minőségi zsírokat, persze ezt sem kell túlzásba vinni (kacsazsír, libazsír, kókuszvaj, olívaolaj).
- Lehetőleg ne keverd szénhidrátokkal a fehérjében gazdag főétkezést, inkább salátákkal egészítsd ki a fogást. A cukrok már a szájüregben kezdenek lebomlani-felszívódni, akadályozzák a sósav-termelést. Nem csak a desszert tartozik ide, hanem a gyümölcs és a keményítőben gazdag zöldség (burgonya, kukorica, hüvelyesek), ill. pékáru is ide értendő.
- Preferáld a szálas, rostos, zöld leveles zöldségféléket és gyökérzöldségeket.
- Fogyassz természetes eredetű sót, a Parajdi só kifejezetten egészséges, érdemes étkezések között is nyalogatni belőle.
- Kisebb adagokat egyél, ne edd magad tele.
- Próbáld ki a savanyúkáposzta levét étkezés előtt, 1 dl káposztalé bőséges gyomorsavat gerjeszt. (A káposzta-félék pajzsmirigy-betegség esetén kerülendők.)
Összetevők: Betain HCl, Pepszin, Gentiana lutea, zselatin, csomósodást gátló anyag: sztearinsav, magnézium-szilikát, szilícium-dioxid

A felhasználási javaslatban megadott mennyiséget ne lépje túl! A termék nem helyettesíti a vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A termék gyermekek elől, gondosan elzárva tartandó!