Inzulinrezisztencia (IR) fennállása esetén az első és legfontosabb teendő a kristálycukor, a méz és a hozzáadott cukrot tartalmazó készítmények lecserélése olyan édesítőszerre és azzal készült termékekre, melyek energiamentesek és nem okoznak hirtelen vércukorszint-emelkedést.
A vércukorszint és ezzel együtt az inzulinszintek stabilizálása kiemelten fontos IR diétában. Ehhez járulnak hozzá a magas rosttartalmú gabonák és gabonaipari termékek (pl. rostokkal, fehérjével dúsított lisztek, lisztkeverékek, rostkeverékek vagy lassú felszívódású zabot tartalmazó cukormentes pudingpor). Izgalmassá tehetők az ételek, sütemények különféle őrleményekkel (pl. mandulaliszt, kókuszliszt, lenmagpehely), melyek segíthetnek a teltségérzet kialakításában, így közvetetten a testsúly-csökkentésben.