A DAOfood Plus® kapszula fő összetevője a 7%-ban DiAmino-Oxidáz (DAO) enzimet tartalmazó fehérjekivonat, bélben oldódó bevonatú pellet formájában. Quercetin tartalmú japánakác kivonatot és C-vitamint is tartalmaz. A C-vitamin erjedést gátló, (savtartalmánál fogva) emésztést serkentő hatású, valamint hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez.
Adagolás: Maximum Napi 3 kapszula 20 perccel étkezések előtt, kevés vízzel, egészben kell bevenni. Fogyasztása gyermekeknek, terhes és szoptatós kismamáknak nem ajánlott. Az alkohol és a gyógyszerek jelentősen akadályozhatják a DAO enzim hatásosságát.
Hisztamin intoleranciáról
A hisztamin érzékenység egyre több embert érint Magyarországon is. Abban az esetben beszélhetünk hisztamin intoleranciáról, ha a szervezet a szokásostól eltérő módon reagál a hisztaminszint növekedésére, túlérzékenységi reakció alakul ki.
A hisztamin lebontásáért - melyet részben szervezetünk termel, részben pedig élelmiszereink, ételeink tartalmazzák - a DAO-enzim felelős. Amennyiben a vékonybél egészséges és megfelelő a DAO-enzim termelődés, a szervezet hisztamin mennyisége visszaáll az alap szintre.
Az enzim hiányában vagy csökkent működése esetén azonban a hisztamin lebontása jelentősen lelassul és felszaporodik a vérben és a szövetekben. A hisztamin lebontását gátló, illetve hisztamin felszabadulást okozó élelmiszerek és gyógyszerek, valamint a nem friss ételek fogyasztása is okozhat panaszokat. Tünetek viszont csak jelentkeznek, amikor a hisztamin emelkedés eléri az egyéni tolerancia küszöböt – és addig tartanak, amíg a hisztaminszint újra le nem csökken az elviselhető mérték alá. Károsodott bél, elégtelen DAO termelés esetén is csökken a hisztamin, de már nem tér vissza az eredeti értékre és további hisztamintartalmú ételek fogyasztásával fokozatosan emeli a szervezet hisztaminszintjét. Amikor ez eléri az egyéni tolerancia küszöböt, akkor megjelennek a tünetek:
- bőrtünetek (vöröses foltok, kiütések, bőrviszketés), légúti tünetek (tüsszögés, orrfolyás, nehézlégzés, köhögés),
- emésztőrendszeri problémák (hasi görcsök, puffadás, váltakozó székrekedés vagy hasmenés, hányinger, hányás),
- keringésrendszert érintő tünetek (heves szívdobogás érzés, vérnyomás ingadozás, szédülés, migrénes fejfájás, hőhullámok),
- hormonális problémák, menstruációs zavarok jelentkezhetnek.
Ezekre a problémákra nyújt megoldást a DAOFood Plus kapszula.
Hisztamin intolerancia esetén rendkívül fontos a hisztamin diéta szerinti táplálkozás, azaz a magas hisztamin tartalmú élelmiszerek, italok fogyasztásának mellőzése (egyéni tolerancia alapján), valamint a hisztamin egyensúly megteremtésében szerepet játszó mikrobiom folyamatos támogatása. Az ételekre adott reakció ugyanis függ az egyéni érzékenységtől, a vérben és szövetekben lévő pillanatnyi hisztamin mennyiségétől, az emésztőrendszer állapotától, a vékonybél DAO-enzim termelő képességétől, életmódunktól (stressz, mozgás hiánya), megfelelő táplálkozástól (gluténmentes, tejmentes étrend ajánlott, sok esetben vegán).
Magas hisztamintartalú ételek:
- belsőségek, füstölt hús, kolbász, sonka
- halkészítmények, elsősorban halkonzervek, rák, csiga, kagyló, polip
- hosszú érlelésű „kemény” sajtok (minél hosszabb az érlelési idő, annál nagyobb a hisztamin tartalom)
- savanyú káposzta
- tartósított zöldségek
- ecet és ecettartalmú ételek (pl. mustár)
- sör
- vörösbor (minél érettebb a bor, annál nagyobb a hisztamin tartalma)
- pezsgő
- csokoládé, kakaó
- paradicsom, ketchup
A hisztamin lebontását gátló illetve hisztamin felszabadulást okozó élelmiszerek és gyógyszerek:
- ananász
- eper
- papaya
- avokádó
- minden citrusféle gyümölcs
- tojásfehérje
- kagyló
- dió
- gyógyszerek: diclofenac, aszpirin, indomethacin
- jódtartalmú kontrasztanyagok
- tartósítószerek
- antibiotikumok (húsban, tejben is)
- hormonkészítmények (húsban, tejben is)
Kifejezett hisztamin intolerancia esetén 10 alatti DAO-értéket mutat a vérvizsgálat. Ekkor a vékonybél hisztamin-bontó képessége már nagymértékben károsodott (általában IBS, SIBO, Áteresztő Bél szindróma is fennáll). Ilyenkor már a legkisebb hisztamin-tartalmú ételre is nagyon gyorsan reagálhat a szervezet allergiaszerű tünetekkel, csakhogy nem egy bizonyos anyagra van reakció, mint allergia esetén, hanem több egymástól látszólag eltérő anyagra is reagál a szervezet. Ebben az esetben a szigorú diéta segít (6 hetes alacsony FODMAP), majd bélflórarendezés, jó baktériumok arányának növelése.
Összetevők: kapszula töltet: tömegnövelőszerek: mikrokristályos cellulóz, és hidroxi-propil-cellulóz; kvercetin 95% (japánakác bimbó kivonat 30:1 víz-etanol hígitás), L-aszkorbinsav (C-vitamin); fényezőanyag: etil-cellulóz; burgonyakeményítő; stabilizátor: hidroxipropil-metil-cellulóz; sertésveséből származó fehérjekivonat 7% Diamino-oxidáz (DAO) enzim tartalommal; stabilizátorok: nátrium-alginát, olajsav, zsírsavak magnézium sói; csomósodásgátló anyag: zsírsavak, nedvesítőszer: glicerin; csomósodást gátló anyagok: magnézium-karbonát, dikalcium-foszfát; rizskeményítő; színezék: szulfitos-ammóniás karamell), növényi kapszulahéj: hidroxipropil-metil-cellulóz
Hatóanyag-tartalom |
Megnevezés |
1 kapszula |
*NRV%/1 kapszula |
3 kapszula |
*NRV%/3 kapszula |
Sertésveséből származó fehérje-kivonat |
4,2 mg |
** |
12,6 mg |
** |
amelyből Diamino-oxidáz enzim |
0,3 mg |
** |
0,9 mg |
** |
Közönséges Japánakác (Sophora Japonica L.) kivonat-amelyből kvercetin |
42,1 mg
40 mg
|
** |
126,3 mg
120 mg
|
** |
C-Vitamin |
20 mg |
25% |
60 mg |
75% |
*NRV%: a felnőttek számára ajánlott napi beviteli referenciaérték %-a.
** Az adott hatóanyagra vonatkozóan nincs meghatározva beviteli referencia érték.
1 kapszula DAO enzim tartalma: 22.000 HDU
A felhasználási javaslatban megadott mennyiséget ne lépje túl! A termék nem helyettesíti a vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A termék gyermekek elől, gondosan elzárva tartandó!
Felhívás: Az étrendkiegészítők a hazánkban is érvényben levő európai uniós szabályozás szerint olyan élelmiszerek, amelyek a hagyományos étrend kiegészítését szolgálják, és koncentrált formában tartalmaznak tápanyagokat vagy egyéb táplálkozási vagy élettani hatással rendelkező anyagokat, egyenként vagy kombináltan. E termékek a hivatalos állásfoglalásnak megfelelően nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, s nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem megelőzésére.