A rizs szirup elkészítése fermentáláson alapszik, baktériumok, enzimek segítségével lebontják a rizsből származó rostokat és egészen addig főzik, míg el nem érik a kívánt állagot. Az így elkészült szirup oldható összetett szénhidrátokat, maltózt és glükózt tartalmaz. (A maltóz vagy más néven malátacukor a keményítők lebontásakor keletkezik, szervezetünk lassan bontja le.) Stabil, egyenletes cukor szükségletet biztosít.
Olyan fontos ásványi anyagokat is tartalmaznak mint a cink, magnézium, kálium, foszfor, mangán és B-vitamin is található benne. Fogyasztásuk a bélflóránkra sincs kedvezőtlen hatással.
Rendkívül sokoldalúan felhasználható, remekül oldódik. Hőre nem bomlik, megőrzi édes ízét, így sütésnél és főzésnél is használható. Készülhet vele sütemény, édesség, keksz, fagylalt. Tea, kávé és más reggeli italok édesítőjeként is megállja a helyét.