Élelmi rostokban, fehérjében és ásványi anyagokban gazdag hüvelyes növény. Ugyan magas a szénhidráttartalma is, de mivel a glikémiás indexe alacsony, ez lassan felszívódó szénhidrát, tehát bátran fogyaszthatják cukorbetegek is.
Jó hatással van az anyagcserére, segíti az emésztési folyamatokat, magas folsavtartalma miatt terhesség alatt is ajánlott fogyasztása. Felhasználhatjuk levesek, főzelékek, pürék, szendvicskrémek készítéséhez, húspótlóként akár fasírtokhoz is.
Elkészítése: A lencsét főzés előtt 4-5 órára vagy egész éjszakára áztassuk be. Főzési ideje még így is legalább 30-40 perc, hosszan fővő lencsefajta.
Tipp: Sót csak a főzés vége felé adjunk a lencséhez, mert megnő a főzési ideje. Ha el akarjuk kerülni a puffadást, öntsük le róla az első főzővizet (várjuk meg míg felforr, és ekkor öntsük le a vizét). Fűszerek közül jól illik hozzá a mustár, babérlevél, oregánó, rozmaring, bazsalikom.