Kalóriatartalma hasonló a rizshez, de glikémiás indexe alacsonyabb, tehát nem okoz hirtelen vércukorszintingadozást, nem törnek rád falási rohamok, a bevitt szénhidrát energiaforrásként használódik el, zsírraktározás helyett. Támogatja a szénhidrát-, fehérje- és zsíranyagcserét, valamint az idegrendszer megfelelő működésében is hasznos táplálék, ezért fogyókúrában, inzulinrezisztenciában, cukorbetegségben, valamint egészséges táplálkozásban is kiváló alternatíva.
Felhasználható szaftos raguk, egytálételek köreteként, tarhonya helyett, töltelékekben vagy saláták készítéséhez. Ízében semleges, ezért bárhogyan fűszerezhetjük. Zöldfűszerekkel, citrommal a hagyományos török konyha ízeit veszi fel, de nagyon finom tud lenni paradicsomos, paprikás magyaros ízvilággal is. Édes változatban is elkészíthető, remekül harmonizál gyümölcsökkel, aszalványokkal, kókuszkrémmel, joghurttal.
Elkészítése: Többszöri átmosás és leszűrés után 1,5-szeres mennyiségű vízben megfőzzük.